Comparteix

El Ple desestima un recurs d'ICV contra la moratòria concedida a SOREA per "no encarir" el preu de l'aigua

20/09/2014

El primer Ple municipal després de l'aturada estiuenca, celebrat aquest dilluns 15 de setembre, va desestimar el recurs de reposició presentat pel grup d'ICV contra l'acord adoptat pel Ple de juny que va donar més temps a l'empresa concessionària del servei d'abastament d'aigua potable a Martorell (SOREA) per fer les inversions que té compromeses. El regidor d'Hisenda i Règim interior, Josep Casasayas, va argumentar que "obligar l'empresa a fer aquestes inversions, que no són encara necessàries, encariria el preu de l'aigua".

El recurs de reposició va ser rebutjat amb els 11 vots favorables del grup de CiU, les 2 abstencions del PP i els 8 vots contraris del PSC, ICV i ERC.

El regidor d'ICV José Simón, que a partir d'aquest Ple s'ha convertit en el portaveu del grup municipal en substitució de Xavier Gómez, va explicar que aquest recurs servia per denunciar "un incompliment de contracte. Aquest és el primer pas que pretenem seguir a nivell legal, a més d'informar la ciutadania i portar les accions legals necessàries davant els jutjats. Ara fa cinc anys es va dir que l'aigua no pujaria i no ha estat així".

Van secundar el recurs els grups municipals d'ERC i del PSC. El republicà Adolf Bargués va parlar, en referència a l'informe tècnic amb què el govern municipal ha fonamentat el seu rebuig, de "frontera difusa entre les decisions tècniques i polítiques" a l'hora d'establir un nou marge de fins el 2029 a l'empresa SOREA per construir una planta de recloració al Congost, un dipòsit de 5.000 metres cúbics al Pou del Merli i una planta de tractament dels clorurs, ferro i manganès als pous de Martorell.

El regidor socialista Javier González Abad va demanar l'equip de govern que "mentre SOREA no faci aquestes inversions i continuï incomplint el contracte, cal exigir-li que es retorni el preu de l'aigua als valors de 2009". González va apuntar que "la factura de casa meva ha pujat un 300% respecte a fa cinc anys".

Aigua més barata i de qualitat

Josep Casasayas va defensar-se d'aquest darrer argument del grup socialista dient que "aquest increment que vostè apunta només afecta el 28 per cent de ciutadans de Martorell que consumeixen molta aigua, per sobre dels 30 metres cúbics al mes, però al 72 per cent no els ha afectat".

Casasayas també va exposar que el preu de l'aigua va romandre quatre anys sense pujar "tal i com estipulava el contracte. Des de 2012 res ho impedia. Mentre l'ACA no permeti treure 3 metres cúbics d'aigua de la cubeta d'Abrera, serà més rendible seguir comprant l'aigua a Aigües Ter-Llobregat".

Casasayas també va explicar que, des que va entrar en vigor el contracte, "Sorea ha fet inversions per valor d'1,3 milions d'euros en millores a la xarxa potable. Per nosaltres, les inversions són un medi per mantenir l'aigua més barata i de més qualitat possible, però no són una finalitat. Obligar l'empresa a fer ara les inversions que té compromeses, encariria el preu de l'aigua".

Casasayas va insistir que l'aigua continua sent "la més barata de la comarca i de la regió metropolitana, i és de bona qualitat".