Capçalera informadordemartorell.cat
Pàgina principal >> Pareroscopi >> "Posar fi als maltractes és possible, si es demana ajuda"
Noticia
Comparteix

"Posar fi als maltractes és possible, si es demana ajuda"

12/05/2011

Per Jordi Benavente

La psicòloga Carmen Cordón fa balanç de gairebé una dècada d’experiències al capdavant del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Martorell. «Més enllà de la morbositat de les estadístiques dels casos mortals, s’ha d’encoratjar les víctimes a deixar-se ajudar per tallar amb la violència i tirar endavant», afirma.

Deixar enrere l’infern és possible. Però cal demanar ajuda. Per a la psicòloga Carmen Cordón, responsable del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Martorell, està claríssim: el missatge que cal donar des dels mitjans de comunicació, més enllà de les esgarrifoses xifres anuals de dones assassinades a mans de les seves parelles o ex parelles, és que per irreversible que sembli la situació que pateix una dona maltractada, psicològicament o físicament, «és possible sortir-se’n i tirar endavant, si es demana ajuda». Acudir al SIAD corresponent és un bon principi.

Segons Cordón, els casos més tràgics no reflecteixen tota la realitat. La majoria de dones que denuncien aconsegueixen refer la seva vida, lluny de l’agressor i dels maltractes. «Això també cal explicar-ho, perquè si els mitjans de comunicació us quedeu només amb el vessant més escabrós i minoritari del problema, hi ha moltes dones que podrien fer el pas, i no el fan per por a convertir-se en una víctima mortal com les que surten a la televisió», diu la psicòloga. Amb tot, cada cas és diferent i cada dona és lliure de decidir quan, com i on ha de buscar ajuda per afrontar el problema. I la via policial no és l’única que existeix, insisteix Cordón. Una de les alternatives és el SIAD del Departament de Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament, on, des del 2002, quan encara s’anomenava SAD, s’hi ha atès més de mig miler de ciutadanes.

Canviar mentalitats

Una de cada tres dones que acudeixen al SIAD anualment són víctimes de la violència masclista. Sobretot en el vessant psicològic, tan habitual com sibil·lí, i de conseqüències devastadores. «Una bufetada és només un moment, però imagina què passa si no deixen de repetir-te que no vals res», explicava Cordón en una de les conferències organitzades per l’Ajuntament, l’Associació de Dones Progressistes de Martorell, la Fundació Laia Mendoza i Dones amb Iniciativa, amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència Vers les Dones (25-N) de l’any passat.

 
«Cal anar més enllà, i no només en l’àmbit judicial, si volem frenar les relacions abusives, cal treballar la prevenció, canviar mentalitats i mostrar models alternatius de masculinitat als joves», afirma aquesta tècnica en polítiques d’igualtat, amb més d’una dècada d’experiència. «L’única via per acabar amb les relacions de poder discriminatòries, sovint tan subtils, és aguditzar els sentits i mostrar-nos crítics en tot moment amb la familiaritat amb què el patriarcat s’imposa», arrodoneix la historiadora martorellenca Gemma Jiménez, que també participava a les jornades amb motiu del 25-N.
 
 
D’aquí la importància dels tallers que es realitzen en instituts i també en alguns col·legis de primària, ensenyant a conviure des de la igualtat. «És bàsic treballar amb adolescents perquè tot i que la majoria de dones que atenem tenen entre 25 i 45 anys, cada cop en vénen de més joves», diu Cordón.
 
Acompanyar la víctima
 
Potser és obvi però val la pena recalcar-ho: el primer que fan al SIAD és acollir i escoltar. «Sabem que no és fàcil donar el pas, si no transmetem la confiança necessària, la primera vegada que una dona maltractada acut a nosaltres també pot ser la última», explica la psicòloga.
 
Per entendre aquesta fragilitat, cal explicar què entenem per violència de gènere: «una estratègia de poder per coaccionar i sotmetre la dona, llimant la seva autoestima, la seva autonomia i la seva llibertat, tant en l’àmbit privat com en el públic», segons Jiménez. Per això, des del primer moment, al SIAD es posen tots els mitjans a l’abast al servei de la dona que acut a demanar ajuda.
 
Després d’escoltar-la, se l’informa dels recursos disponibles, se l’assessora i s’avaluen els possibles riscos de la situació que està vivint. Sempre de manera individualitzada i sense forçar. Es tracta d’acompanyar en el procés de presa de decisions, deixant que sigui cada persona qui triï el que més li convé.
 
Millorar el circuit
 
El SIAD és una peça més del trencaclosques assistencial que conforma el Circuit Municipal d’Atenció a Dones Víctimes de Violència, que engloba els àmbits policial, sanitari i social. La idea és que acudeixi on acudeixi la dona afectada (Policia Local, Mossos d’Esquadra, Creu Roja, hospital o CAP), se senti acollida i integrada al Circuit des del primer moment. «Si alguna cosa es podria millorar és sens dubte la relació amb l’àmbit judicial, que hauria de ser més fluida, però la constant mobilitat dels titulars dels jutjats ho dificulta», s’exclama Cordón.
 
 
A Martorell, va ser l’any 1998 quan, per una iniciativa municipal, es van començar a dur a terme diverses activitats especialment dedicades a les dones: assessorament jurídic laboral o matrimonial, polítiques d’igualtat i atenció psicològica a dones maltractades. El 2002 es van crear el Servei d’Atenció a les Dones (SAD, l’embrió del SIAD) i el Circuit. Des de llavors, s’hi ha atès més 500 dones, en aspectes relacionats amb els àmbits laboral, social, personal i familiar, i amb especial atenció a detectar i pal•liar la violència de gènere.
 
Finalment, amb el suport de l’Institut Català de les Dones, el 2010 es va crear de manera definitiva el SIAD, que s’adequa al marc normatiu vigent en aplicació de la Llei 5 / 2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
 
Objectius transversals
 
Els poc més de 100 SIAD que hi ha actualment a Catalunya no es limiten només a combatre la xacra de la violència masclista, atenent i orientant les dones que en són víctimes. L’Institut Català de les Dones estableix fins a deu objectius més per a aquests serveis, entre els que destaquen el d’informar a les dones sobre els seus drets; assessorar-les en situacions de discriminació per raó de sexe, en l’àmbit públic o privat; treballar amb i per el teixit associatiu femení, i actuar com a observatori de la realitat de les dones del territori, ajudant a definir línies d’intervenció en els plans de polítiques de dones.
 
Un total de 71 dones van morir l’any passat a mans de les seves parelles o ex parelles, en tot l’Estat. D’aquests 71 casos, 14 van tenir lloc a Catalunya.
 
  ContacteaTotArreu.com | © informadordemartorell.cat