Comparteix

El repte d'escriure «Bon any nou»

07/01/2011

Tan senzill com saber que una «b» i una «o» fan «bo». I així fins a poder llegir un cartell lluminós que desitja «Bon any nou». O el text d’un diari, d’una carta, d’un contracte, d’un avís oficial o d’una novel·la. Tan senzill... i alhora tan complicat. Els responsables dels diversos centres de formació d’adults, institucions i associacions que fan classes d’alfabetització gratuïta a Martorell coincideixen a dir que estan «saturats». No disposen de prou mitjans, tenint en compte la demanda que tenen: centenars de persones –la majoria homes, immigrants i aturats– que, a banda d’una feina, necessiten aprendre a llegir i escriure.

Enric Amat, tècnic de voluntariat de la Creu Roja de Martorell, explica que l’objectiu principal dels cursos trimestrals que ofereixen és combatre l’analfabetisme. Ensenyen a llegir i escriure, el mínim indispensable perquè els participants del taller puguin valdre’s per si mateixos. A més a més, tots aquells que han assistit a més del 80% de les classes reben un certificat que els serveix per demanar o continuar gaudint d’ajudes econòmiques, mentre busquen feina, o per accedir a l’arrelament. I és que molts dels usuaris d’aquests cursos són també persones aturades i donades d’alta a la borsa de treball de l’Oficina de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

«Rebem sobretot homes marroquins i subsaharians, tot i que també vénen algunes dones», diu Amat. Fa temps que l’organització humanitària imparteix tallers de castellà «nivell zero». Actualment tenen dos grups de 25 persones per trimestre. Cada grup té assignades tres hores de classes a la setmana, dividides en dues sessions. El professor voluntari és Jaume Macarro. Té 58 anys i estudis d’economia i dret, i des de 2008 dedica quatre tardes per setmana a ensenyar castellà al local de la Creu Roja de Martorell del carrer Sant Llorenç d’Hortons.

Les classes comencen estimulant la conversa: els usuaris expliquen el seu cap de setmana i el mestre els corregeix l’accent i les expressions. Tot seguit, practiquen la gramàtica, amb uns exercicis fotocopiats que els reparteix Macarro. Uns segueixen el ritme amb facilitat; d’altres necessiten l’ajuda del company del costat; i també hi ha qui es queda silenciós i mirant fixament el paper. Alumnes i mestre són voluntaris, cadascú s’implica en la mesura que vol.

«Fa tres mesos no sabien llegir ni escriure castellà, vam començar per l’abecedari... i mira com s’espavilen», diu Macarro. Amb més o menys errors ortogràfics, la majoria dels alumnes lluiten per trobar la paraula adequada. I tots asseguren que s’apuntaran al proper trimestre perquè volen continuar aprenent.

La Creu Roja de Martorell atén un total de 150 persones l’any, el mateix nombre que el Centre de Formació d'Adults (CFA) del carrer Josep Tarradellas de Martorell, que ofereix cursos tant de castellà com de català bàsic, articulats segons les necessitats dels usuaris. Per una banda, l’Acolliment Lingüístic per als immigrants que necessiten un primer contacte amb la llengua; i per l’altra, els Cicles de Formació Instrumental per a persones amb nacionalitat espanyola que no saben llegir ni escriure, i amb qui s’intenta assolir el nivell del Certificat d’Estudis Primaris. Els dos programes tenen llistes d’espera amb més de 50 persones apuntades, segons un responsable del CFA.

A banda del CFA i de la Creu Roja, algunes associacions de veïns del poble (Can Carreras, el Pla, Rosanes) han dedicat o dediquen part dels seus esforços a ensenyar català i castellà als nouvinguts i a totes aquelles persones que ho necessiten.

Jordi Benavente

http://martorellnegre.blogspot.com/