Comparteix

Qui juga amb foc...

04/04/2011

Després del recent terratrèmol i posterior tsunami, al Japó, i per si fos poc, hi han començat els accidents als reactors de les nuclears que amenacen amb provocar tantes o més víctimes de les sofertes fins ara. Aquesta situació dispara l’alarma entre la població, no només al Japó sinó al món sencer. Aquí, entre nosaltres, també s’ha disparat la controvèrsia entre els partidaris de la producció de l’electricitat en
centrals nuclears acceptant el risc d’accidents més o menys imprevisibles i els prudents que preferim no jugar amb foc i recórrer a  d’altres fonts, més segures sense lloc a dubtes.

Costa molt d’acceptar els arguments en favor de les centrals nuclears, per moltes precaucions que es prenguin perquè els accidents per avaries als reactors, fuites contaminants i gravíssimes conseqüències per a la població d’un gran radi als voltants, per poc freqüent que siguin, quan ocorren no hi ha manera d’evitar que afecti milers de persones, ni existeix possibilitat de minimitzar-ne els fatals efectes.
I això és indiscutiblement així, per moltes precaucions que es puguin prendre, tothom accepta que el risc zero no existeix. Per tant, per molt remot que sigui, el risc ha d’espantar tant la població com la rodalia que resulta com a mínim imprudent desafiar-lo, sobretot quan existeixen diverses desgraciades experiències i també d’altres mètodes de produir electricitat com són la hidràulica, l’eòlica i la solar. En efecte, resulta inadmissible que s’accepti una central nuclear, amb l’evident risc i la indiscutible contaminació, per poc probable que sigui, i en canvi es rebutgi un inofensiu camp eòlic en unes muntanyes amb vent assegurat, amb el ridícul pretext que és un atemptat paisatgístic. És incomprensible.

Hauria de promocionar-se la instal·lació de plaques fotovoltaiques en totes les teulades de totes les cases de totes les poblacions assíduament assolellades, tal com haurien d’acceptar-se els molins de vent a totes les muntanyes de totes les comarques. Per petites que siguin les instal ·lacions eòliques i solars, la suma de totes representarien molts quilowats per cobrir les necessitats del país i permetre desmuntar les nuclears i suprimir, així, el gravíssim risc de fuites fatalment inevitables i cruents, per molt diverses causes imprevistes.