Comparteix

Contra l'estigma de la bogeria...

27/01/2011

Una exposició itinerant, pensada pels museus de Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramanet i Martorell, tres municipis amb centres psiquiàtrics, explica la història dels trastorns mentals i el dia a dia de qui els pateixen, amb la intenció de combatre la ignorància sobre el tema i fer més fàcil la vida dels malalts.

Cal fer inventari de l'horror imposat als malalts mentals al llarg de la història, i mostrarlo. Només així es podrà eradicar l'estigma de la bogeria i s'aconseguirà que aquells que pateixen un trastorn mental puguin viure amb normalitat, com qualsevol altra persona, més enllà de les conseqüències pròpies de la seva malaltia. Aquesta és la tesi principal de l'exposició itinerant 'Silencis forçats. Les persones i els trastorns mentals', oberta al públic a la sala Jaume Muxart del Centre Cultural de Martorell, des del passat dijous 20 de gener i fins el proper 6 de març.

No és casual que l'exposició, organitzada per la Diputació de Barcelona, sigui fruit de la col·laboració entre els museus de Sant Boi, Santa Coloma de Gramanet i Martorell: tres municipis amb un centre de salut mental propi, i amb experiències compartides, que poden parlar amb coneixement de causa.

L'objectiu d'aquesta mostra, tan crua com necessària, és doble. Primer, explicar els maltractes i l'aïllament que han patit els malalts mentals durant segles, i combatre així la ignorància que ha motivat i justificat pràctiques execrables, perpetrades durant dècades per la comunitat científica i religiosa, i acceptades per la societat en general. I segon, acostar-se a la quotidianitat d'aquests malalts i explicar algunes de les seves històries, per fer-los més propers a laresta de ciutadans i normalitzar així, d'una vegada per totes, la seva situació.

L'exposició s'ocupa del tracte rebut pels malalts mentals des de la prehistòria fins avui, amb especial atenció al naixement de la psiquiatria a Catalunya al segle XIX, i focalitzant en el dia a dia dels primers manicomis, com el de Sant Boi, la clínica mental de Santa Coloma de Gramanet i l'hospital psiquiàtric de Martorell. També defineix la “demència", mostra l'ús que ha fet el cinema de la psicopatia i destaca la importància d'aquelles persones, malaltes però genials, que tot i patir un trastorn mental han destacat en els seus camps.

Per aconseguir transmetre tot això, els creadors de 'Silencis forçats. Les persones i els trastorns mentals' han utilitzat plafons amb textos explicatius, fotografies, il·lustracions i documents diversos, que exemplifiquen les explicacions, i vídeos amb documentals i ficcions rodades expressament per a l'ocasió.

L'exposició es complementa amb diverses activitats paral ·leles, entre les que destaquen la presentació del llibre 'L'última baula d'una cadena. Una resposta en família a una malaltia mental severa', el proper 26 de gener; una visita guiada a l'Hospital del Sagrat Cor de Martorell, el diumenge 30 de gener; o la projecció de la pel·lícula 'La isla interior' de Dúnia Áyaso i Félix Sabroso, el 3 de febrer

Jordi Benavente

http://martorellnegre.blogspot.com/