"La política també ha de servir per a treure profit de les situacions adverses o de crisi"
Joan Galceran i Margarit (Sant Esteve Sesrovires, 1958) va ser alcalde de la població veïna durant 23 anys, 1983-2006. Primer secretari del PSC de Martorell durant els 80, ara torna a l’arena política amb el partit Ara i Sempre Sant Esteve.
- Per què vau renunciar el 2006 a l’alcaldia
de Sant Esteve?
Vaig sentir que el poble es trobava en una bona direcció i una situació pròspera, i que l’equip que deixava al càrrec ho tenia prou fàcil per fer que Sant steve seguís progressant dia a dia. Aleshores, vaig decidir traslladar la meva tasca política al Parlament i, per seguir col·laborant i vinculat al meu poble, vaig quedar-me com a membre del Consell Consultiu de l’ajuntament. Ben aviat em vaig adonar ue l’equip de govern, malauradament, no feia les coses bé. Per aquest motiu, sovint hi vaig discutir, aconsellant-los de canviar el rumb en alguns aspectes, però també malauradament, no va servir de res.
- Com és que les finances de l’ajuntament
sesrovirenc han arribat a una situació
límit?
Bé, això ho haurien de respondre els actuals dirigents de l’ajuntament. Jo penso que els que em van succeir s’han dedicat a gastar diners però no a guanyar-ne. Suposo que la manca d’experiència i no deixar-se aconsellar per ningú els ha conduït a aquesta mala situació que ara tots els sesrovirencs patim. Un exemple paradigmàtic: el canvi de la concessió atorgada de la residència i centre de dia per a la gent gran ha suposat un cost de 16 milions d’euros quan abans, tal i com estava aprovat, no n’hagués costat cap. I tot això per tornar a concedir la gestió a una altra empresa privada, la qual cosa no arribo a entendre.
- Com és que a una persona que ha guanyat 6 vegades per majoria absoluta les eleccions de Sant Esteve ha estat privada de concórrer a unes primàries?
Els dirigents actuals de l’Agrupació local del PSC no ho han volgut. Fet que em sobta perquè jo mateix, per exemple, l’any 1999 vaig fer unes primàries voluntàriament, perquè considero que és un exercici de democràcia interna i coherència que permet la participació i egitima el candidat. Desgraciadament, aquest no sembla ser el tarannà dels dirigents actuals del Partit Socialista de Sant Esteve, cosa que em sap molt de greu.
- Vós vau ser l’artífex que la població rebés unes contraprestacions sucoses per la instal·lació de la presó de Can Brians, oi?
Sí, és clar. Encara que jo no volia el centre penitenciari i vam lluitar tot el poble perquè no el posessin, però al final si te l’imposen has de saber-ne treure el màxim benefici possible, i això precisament és el que vam fer. La política també ha de servir per a treure profit de les situacions adverses o de crisi.
- Com que vós no esteu d’acord amb la decisió del partit, us heu donat de baixa del PSC. Per què el nou partit es dirà Ara i Sempre Sant Esteve?
M’he donat de baixa del meu partit de tota la vida, com d’altres companys que s’han trobat en la mateixa situació, amb profund disgust per la meva part, com és de suposar, perquè en aquests moments no és possible ni m’han deixat col·laborar i participar des de dins a redreçar la situació actual. Evidentment, continuaré sent el que sempre he estat: una persona progressista, demòcrata i socialista. El nou partit que hem constituït (Ara i Sempre Sant Esteve) respon a aquesta continuïtat en el meu compromís de sempre amb el meu poble, per això és una candidatura municipalista, aliena a interessos d’altres tipus. L’ARA respon a l’afirmació del moment en què ens hem decidit; el SEMPRE representa la continuïtat de la dedicació a Sant Esteve.
- Quin és el perfil de les persones que integren la vostra candidatura?
El meu equip l’integren persones preparades, amb empenta i il·lusió i sobretot amb ganes de dedicar-se només a Sant Esteve. És un perfil de gent nova i qualificada que no prové d’altres partits però sí de diferents àmbits als quals els uneix la vocació pel nostre poble. Aquest és un equip heterogeni i ben avingut que em dóna la força i el convenciment que redreçar la situació i una nova manera de fer política més oberta i participativa és possible. Això ens permetrà posar de nou Sant Esteve com a municipi capdavanter i de referència arreu.
|