“Jo definiria Okume AZ amb tres paraules: somnis, il·lusió i transparència”
Rosa Maria Corral Barón (Martorell, 1968), a banda de ser secretària de l'AMPA d'Els Convents, és la delegada de la Fundació Privada Okume AZ a Martorell.
- Quin és el perfil d’aquesta fundació, què és el que té d’específic?
Okume AZ és un grup de persones de diferents àmbits que, de manera totalment desinteressada, posa tota la il·lusió possible a portar a terme qualsevol projecte que la Fundació es proposi desenvolupar, tant en l'àmbit de l'educació com sanitari i mediambiental. Jo definiria Okume AZ amb tres paraules: somnis, il·lusió i ransparència. Per això em vaig llençar a col·laborar-hi com a delegada a Martorell. Organitzem actes culturals i lúdics per obtenir recursos i es realitzen viatges per part d'alguns col·laboradors als diferents països on tenim projectes, sempre coordinats per la direcció de la fundació. La contrapart del país en el qual desenvolupem el projecte és que treballin com a cooperativa, perque després la propia organització i personal del país pugui seguir la tasca engegada per nosaltres. En definitiva, compartim somnis i intentem fer-los realitat. I tot, amb total transparència. Puc garantir, i així es pot comprovar a la web d'Okume AZ (www.okumeaz.org), que tot el que es recull per la fundació (roba, llibres, joguines...) arriba a la seva destinació sense intermediaris i supervisat directament per algun membre de la fundació. D'alguna manera, quan les persones busquem alguna ONG on col·laborar, això és el que més ens preocupa, que el que dónes no saps mai si arriva o no al seu destí. Per altra banda, hi pots col·laborar de diferents maneres, no tot és donar diners. Hi pots ajudar amb part del teu temps, donant roba, llibres, medicaments, viatjant de cooperant, fent-te voluntari per acompanyar la ent gran...
- Quin àmbit geogràfic d’actuació téOkume AZ?
La Fundació no es posa límits geogràfics per desenvolupar els seus objectius i es manté fidel al seu ideari. Allà on la nostra actuació sigui necessària i benvinguda, Okume AZ, en funció de les necessitats observades al territori i d'un estudi de viabilitat (contrapart del país, convenis amb els governs, etc.), pot empendre un projecte en qualsevol punt.
- Quins són els principals projectes que té la fundació a cada país?
El nostre projecte més gran és a Guinea Ecuatorial, on estem fent una escola de la qual ja vam inaugurar la primera fase l'octubre passat i on fins el 2016 seguiran les obres. A Camerun hi tenim un hospital aYaoundé acabat de posar en marxa aquest mes de març i implantarem un centre d'educació preescolar i de promoció social a Nyaho'o. A Burkina Faso, un projecte educatiu-sanitari a la zona de Pura. A Paraguai, un projecte oftalmològic i de llavi leporí. Al Senegal tenim en marxa un projecte de cooperativa tèxtil i atenció educativa i sanitària, a la regió de Sadio. Al Nepal tenim un projecte molt maco que és el de donar estudis, cobertura sanitària i alimentació a 28 nens i nenes de l'orfenat Children Rescue de Katmandú. Precisament és per aquest projecte que portem un musical a Martorell i en el qual tenim dipositades moltes esperances.
- Localment, voleu arribar també a la gent gran de Martorell, oi?
Sí. L'impulsor d'aquest projecte és el director de la fundació, i gran amic, el Dr. Jordi Seuba. Tal com diu ell, està molt bé tenir projectes més enllà de les nostres fronteres, però també s'ha de pensar que a casa nostra hi ha molts avis i àvies que necessiten ajuda i companyia. Per això, i gràcies a l'Ajuntament i a la Fundació Residència Sant Joan de Deu, hem començat una campanya de captació de voluntaris per acompanyar la gent gran de Martorell. Això sí, sempre coordinats amb els responsables de la Residència i el Departament de Benestar Social.
- Què trobarà l’espectador que s’atansi al Foment aquest diumenge 27 de març a les 18.00 hores, a veure el musical ‘Hijos del Rock'n Roll’?
Doncs hi trobarà un grup de persones de totes les edats que han format l'escola de teatre musical Todoporque Rias, a Castelldefels, on tenim del·legació, i que han preparat, expressament per recaptar fons per al projecte del Nepal, aquest musical que van estrenar el 20 de març a Castelldefelsi que el 27 de març portem al Foment. Vull aprofitar per conar les gràcies als responsables del teatre per col·laborar amb nosaltres.
- L'obra s'apunta al revivalisme dels anys 80 i connecta amb obres tipus ‘Hoy no me puedo levantar’, oi?
Personalment no he vist el musical de Mecano, pero sí que he vist els assaigs de Hijos del Rock'n Roll, ja que estic a l'equip d'escenografía, i us puc garantir que tothom que hi vingui passarà una bonaestona, tot escoltant cançons dels 80 i rient alhora. Teniu en compte que la companyia la formen persones amb experiència en el teatre musical i sense ella, però tots amb moltes ganes de passar-ho bé i, alhora, ajudar aquells que més ho necessiten.
- Què ha de fer qui vulgui assistir al Foment?
Qui vulgui comprar l'entrada anticipada, pot anar a la Teteria Mura de la Vila o pot enviar-me un email a rosa.corral@okumeaz.org. El preu de l'entrada és de només 10 euros. Una hora abans de la funció també es podran comprar per finestreta. No hi falteu!
|