Capçalera informadordemartorell.cat
Pàgina principal >> Pareroscopi >> Austen, Brontë, Tellado, Fielding, Bushnell
Noticia
Comparteix

Austen, Brontë, Tellado, Fielding, Bushnell

21/02/2011

Una exposició titulada 'La novel·la romàntica' repassa la història del gènere rosa, des dels precedents del segle XVIII fins a les autores de més èxit del XXI, passant pels clàssics del XIX. Aquesta mostra itinerant i gratuita, produïda per la Diputació de Barcelona i l'Obra Social de Caixa Sabadell, arriba ara a la biblioteca Francesc Pujols del Centre Cultural de Marto-rell, on es podrà visitar fins el proper 15 de març.

Hi serà Corín Tellado, amb les seves més de 4.000 novel·les roses. També hi seran Charlotte Brontë ('Jane Eyre'), la seva germana Emily ('Cims borrascosos') i Jane Austen ('Sentit i sensibilitat'). I Helen Fielding ('El diari de Bridget Jones'). I Candace Bushnell ('Sexe a Nova York'). I fins i tot Josep Maria Folch i Torres i el pioner Samuel Richardson ('Pamela', 1740), entre d'altres. Tots ells representants destacats d'aquest gènere popular i massiu. 

Potser la profunditat psicològica de les dames del gènere rosa del XIX no té res a veure amb la superficialitat (que no simplicitat) de les escriptores actuals. Cada època té les seves pròpies cronistes sentimentals, i explica els drames (amb desenllaços tràgics o finals feliços) dels seus contemporanis a la seva manera. Però la sed d'històries romàntiques és la mateixa. Tot i que molts la considerin encara literatura de quiosc, la novel·la romàntica ha tingut milions de lectors: actualment és el gènere més venut als Estats Units i al Canadà, i suposa el 7% del mercat editorial mundial.

Un públic fidel
I no es decebin quan descobreixin que 'La novel·la ro-màntica' és una mostra diminuta, que tot just ocupa una petita part del passadís central de la Biblioteca Francesc Pujols de Martorell. Com passa amb els bons llibres, no és el seu tamany el que pesa, sinó tots els móns, les vides i les històries que conté i suggereix; i tot els llibres amb els què ens enllança. Com deia Pérez-Reverte, un llibre és bo quan et porta cap a un altre títol, o a diversos. En aquest sentit, la mostra que ens ocupa és una invitació a la lectura en tota regla. Articulada a partir de 16 plafons verticals amb imatges, textos explicatius i petits destacats de l'estil "Sabies que...?". Descobrirem curiositats com que la Reina del Crim, l'Agatha Christie, va escriure algunes novel·les roses amb el pseudònim de Mary Westmacott. O que Anne Rice ha escrit novel·les eròtiques, signades com a Anne Rampling. 

Organitzada per l'Àrea de Cultura de la Diputació i l'Obra Social Caixa Sabadell, 'La no-vel·la romàntica' és una mostra que neix amb la vocació d'abarcar tots els autors que, amb una empremta més o menys profunda, han contribuit a l'evolució del gènere. Es podrà visitar fins el proper 15 de març, i després es traslladarà a d'altres biblioteques de la Xarxa. L'exposició es completa amb una selecció bibliogràfica de 35 autors i autores de tots els temps, i amb una guia de les escriptores més actuals, responsables de convertir les novel·les romàntiques en "la millor amiga de les dones", segons els organitzadors. 

Jordi Benavente
http://martorellnegre.blogspot.com/

  ContacteaTotArreu.com | © informadordemartorell.cat